Jógikus receptek
Ezen az oldalon olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek megfelelnek a jógikus helyes táplálkozásnak és garantáltan finomak, mert a jógatáborokban kipróbáltuk őket. Váljon teljességetekre!
Levesek

KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES
Ezt a levest meg kell kóstolni, egyszerű és nagyszerű ugyanakkor tápláló is. Gazdag rostban és kitünő fehérje forrás is.

SÁRGABORSÓ DÁL
A dál hüvelyesekből készült leves elnevezése Indiában. Ez az elsődleges fehérjeforrás a vegetáriánus emberek számára. Minden hüvelyesből készíthető ilyen leves, igyekszünk minél többet megismertetni veletek. Ez az egyik jógatábori kedvencünk.

ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES
Az édesburgonya kordában tartja a vércukorszintet, segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, bizonyos rákos megbetegedések megelőzhetők a segítségével, segíti a látást.

LENCSE DÁL
A lencse testünk egyik legjobb barátja! Kóstold meg ezt az ízletes lencse dhált és rendszeresen fogod fogyasztani ezt a kitűnő ételt.

LENCSE DÁL 2
A lencse vitaminokban, vasban és foszforban is gazdag. Kitűnő fehérje forrás, ezért Indiában napi szinten fogyasztják más hüvelyesekkel felváltva. Nem csak egészséges, de nagyon finom is.
Főételek

SÜTŐTÖKKRÉMES SPAGHETTI
Az ősz és a tél slágere a sütőtök. Finom megsütve, krémlevesnek, de tészta öntetnek is.

TÖLTÖTT KARALÁBÉ
Tavaszi nagy kedvenc ez az étel. Ízletes, könnyű, vegán és glutén- és tejmentes is.

KARFIOL-BROKKOLI RAGU
Telis-tele van tápanyagokkal, ez a finom vegán ragu, rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

PARADICSOMOS ZÖLDSÉGRAGU TOFUVAL
A jóga írásai szerint (Bhagavad Gítá, Ájurvéda) a helyes étkezésnél érdemes figyelembe venni, hogy főzzük meg az ételt, mert ezzel segítjük a testünk emésztési folyamatait és tálaljuk frissen (3 órán belül). Legyen benne zöldség (rostok), gabona (szénhidrát) és hüvelyes (fehérje). Ebben a zölségraguban is ügyeltünk ezekre a szempontokra.


VEGÁN BUNDÁSKENYÉR
A vegán bundáskenyér csicseriborsó lisztből készül. Nagyon ízletes és még egészséges is, friss zöldségekkel és salátával egyaránt tálalhatjuk.

TÖLTÖTT CUKKINI
A kapros köleskrémmel töltött cukkini nem csak finom és egészséges, de még fogyókúrához is jó. Mivel a kölesnek nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású.

LENCSE BOLOGNAI
A lencse testünk egyik legjobb barátja! Ez az ízletes lencse bolognai tartalmaz minden tápanyagot, amire szükséged van és a mediterrán ízvilág is megmarad. Sőt elkészíteni is nagyon könnyen és gyorsan lehet!
Desszertek

GLUTÉNMENTES VEGÁN RÉPATORTA
Ez az ízletes torta nem csak vegán és gluténmentes, hanem még szép is. Váljon egészségetekre!

VEGÁN TÚRÓGOMBÓC
Ez a recept nem csak tejmentes, hanem glutén mentes is.
A tej a legtisztább ételnek számít (szattvikus), de a napi szintű bevitel aránya sokkal alacsonyabb, mint a gabonáé. Ezért érdemes a túrót kölessel helyettesíteni még a tejfogyasztóknak is. Akik pedig vegánok, vagy tejérzékenyek, ők is ugyanúgy élvezhetik a túrógombóc megszokott, kellemes ízét.

EPRES MUFFIN
A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is rendkívül jótékony hatással van, segít többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és bizonyos daganattípusok megelőzésében is.

GLUTÉNMENTES KÓKUSZGOLYÓ
Ez a kókuszgolyó dióból és datolyából készül. Hihetetlenül finom, egészséges és még gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

DIÓS-MAZSOLÁS HALAVA
A diós-mazsolás halava egy indiai finom édesség, mely a nyári táborok kedvenc desszertje. Mi házi baracklekvárral ettük, de önmagában is tökéletes. Próbáljátok ki Ti is ezt a nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető mennyei finomságot.

ŐSZIBARACKOS CSODATORTA
Ez az őszibarackos csodatorta könnyen és gyorsan elkészíthető és még finom is.

GYÜMÖLCS LADDU
Ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia kialakulásának. Már nem a zsír a fő bűnös!
Kencék

NAPRAFORGÓKRÉM
Ez a krém is gyorsan elkészíthető, nagyon finom és még egészséges is. A napraforgómag nem csak gyulladáscsökkentő és az ízületek olajozására alkalmas, de még kitűnő fehérjeforrás is!

HUMUSZKRÉM
A csicseriborsó felhasználása igen népszerű a keleti országokban. Kitűnő fehérjeforrás, és nagyon sok féleképpen ízesíthető és elkészíthető. Tökéletesen alkalmas a komplettálásra, azaz az ételben a fehérje bevitelt biztosítani. Ebben a receptben krémnek készítjük el. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé mártogatósnak is nagyon ízletes.

HAMIS TOJÁSKRÉM
Az alábbi krém csicseri borsóból készült, ami kitűnő fehérje és vas forrás. A tojás „ízt” a feketesó kénes íze adja.

DIÓS CÉKLAKRÉM
Ez a krém zöldséggel vagy kenyérrel is nagyon finom, a jótékony hatásai pedig leírhatatlanok.

LENCSEKRÉM
A krémek jól jönnek reggelire, vacsorára, vagy épp egy kirándulásra. A lencse több szempontból támogatja az egészségünket és sok féleképpen elkészíthető.

KORIANDER CSATNI
Ez a csatni egy főzés nélkül készítendő csatni, csípős ugyanakkor nagyon üdítő, friss íze van. Indiai sós csemegékhez javasolt.

AVOKÁDÓ KRÉM
Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is.

CUKKINI PÁSTÉTOM
A cukkini nagyon jó a betegségek megelőzésében valamint kezelésében is. A túlsúly ellen is hatásos a cukkini.
Italok

TAKRA
A takrát ájurvédikus írónak is nevezik, valójában higított és zsírtalanított joghurt, emésztést serkentő fűszerekkel keverve. Segít felszítani az emésztőtüzet (Agní) és csökkenti a bélrendszerben felgyülemlett emésztetlen anyagot (ama). Könnyen emészthető, tápláló, szinte minden emésztési rendellenességre gyógyír. A déli étkezés után javasolt inni.

Egyéb

SÁRGARÉPA SALÁTA
Ha egyszer megkóstolod ezt a salátát, mindig ilyenre fogsz vágyni. Egytál ételekhez, főételekhez tálalhatjuk. Nagyon finom!

SALÁTAÖNTET ZÖLDSALÁTÁHOZ
A salátaöntet apróságnak tűnhet, de valójában nagyon sokat ad a nyers zöldségek ízéhez. Íme egy bevált jógatábori recept.

GHÍ
A legtisztább zsíradék az ájurvéda (a jóga egyik, egészségről szóló írása) szerint. Vajból készül, de mire elkészül minden salakanyag kisül belőle, azaz laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő. Könnyen emészthető, erőt ad és segíti a többi tápanyag (pl. a vitaminok) felszívódását.

HELYES TÁPLÁLKOZÁS
A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.
A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.