Jógáról

Jógáról

Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány. Végtére is lélegezni mindnyájunknak kell, bármilyen életút van kijelölve számukra. És egyikünk sem úszhatja meg ízületi gyulladás nélkül, ha helytelenül táplálkozik.

Megtanulhatunk meditálni egy virágon, a Dávid-csillagon, a Kereszten, vagy akár Rámán vagy Krisnán. A koncentráció tárgya lehet különböző, de a technikája mindig ugyanaz marad.

Az első jógik két alapvető kérdésre keresték a választ: “Hogyan szabadulhatok meg a fájdalomtól?” és “Hogyan győzhetem le a halált?”. Fölfedezték, hogy az ászanákkal az ember úrrá lehet a fizikai fájdalmon, a pránájámával a lelki gyötrelmeken, a meditációval pedig felismerheti, hogy ki is ő valójában. A nevek és formák alkotta hamis identitás kötelékéből kiszabadulva felülemelkedhet a testén és megtalálhatja a valódi, halhatatlan Én-t. Láthatjuk tehát, hogy a jóga a test edzésével kezdődik, és annak legyőzésével végződik.

A jóga nem elméleti, hanem gyakorlati tudomány. Ha valaki még soha életében nem kóstolta a mézet, hiába próbálják győzködni mások, hogy az milyen édes, milyen jó, addig nem fogja megérteni, amíg ő maga is ki nem próbálja.

Kezdje el a jógázást és meglátja, mennyi csodálatos élményt nyújt majd.” – Szvámí Visnu-dévánanda

– Szvámí Visnu-dévánanda
 • Meditáció

  Meditáció

  A meditációval képes lesz az ember először uralkodni, majd teljes egészében felülkerekedni testén, és elméjén. A meditáció az egyetlen módszer, mely végleges változásokat hoz lényünkben: kitöröl minden negatívumot.

  Tovább…

 • Pozitív gondolkodás

  Pozitív gondolkodás

  A jógatanfolyamokon örömmel tapasztaljuk, hogy a pozitív gondolkodás téma többeknek ismerős.  Sokan, sokféleképpen közelítették és magyarázták már. Most mi is kísérletet teszünk rá a jóga filozófia alapján, melynek alapgondolata így szól: Minden, ami velünk történik, értünk van, hiszen a külvilág a belsőnk tükörképe.”

  Tovább…

 • A jóga öt alapelve

  A jóga öt alapelve

  “Közelről megfigyelve Földünk modern lakóinak életstílusát, a jóga ősi bölcsességeit öt alapelv köré csoportosítottam, melyeket mindenki könnyedén beépíthet napi tevékenységei közé. Az alapelvek a következők: helyes testgyakorlás, helyes légzés, helyes relaxáció, helyes táplálkozás, pozitív gondolkodás (mély filozófia) és meditáció.” – Szvámí Visnu-dévánanda

  Tovább…