Kitcsári

Kitcsári

Ez a legkönnyebben emészthető étel, tápláló és egyben energiát adó. Böjtök, tisztítógyakorlatok lezárására kitünő, de rendszeres vacsorának is tökéletes választás.

MUNGÓDHÁL JÓTÉKONY HATÁSAI

Címszavakban: “Öregedésgátló, ragyogó bőr, fényes haj, szabályozza az anyagcserét, csökkenti a koleszterin kialakulását, erősíti a csontokat, segíti a fogyást, egészséges fogíny, szabályozza a vérnyomást, növeli a mentális koncentrálóképességet és éberséget, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, rák ellenes hatású,  szabályozza a cukrot, egészséges szemek, vírusölő, segyti a máj egészges működését…

A fenti lista jól mutatja be, milyen pozitív hatásai vannak a mungóbabnak és mennyire tápláló zöldség. A mungóbab nem csak az emésztésre van jó hatással számos módon, de arc- és hajpakolásként is rendkívül hatásos. Ezért aztán fontos, hogy nagy mennyiségben fogyassza a mungóbabot, mivel így egészséges maradhat, haja és bőre pedig gyönyörű, valamint ragyogó lesz.” – Forrás: drtihanyi.com

HOZZÁVALÓK EGY ADAGRA

  • ghí (tisztított vaj)
  • 1/4 csésze (kb. 60 ml) rizs (ez baszmati rizzsel készült).
  • 1/4 csésze mungó dhál (sárga lencse),
  • 6 rész víz (360 ml)
  • Alapfűszerek: őrölt római kömény és kurkuma fűszer

De használhatsz más fűszereket is, pl. a klasszikus hármas fűszer kombinációját is (fekete vagy barna mustármag, római köménymag, és tört koriander mag). Bármilyen zöldséggel dúsídhatod.

kitcsári akkor jó és könnyen emészthető, ha sűrű főzelékhez hasonló az állaga.

ELKÉSZÍTÉS

Áztasd be a dhált kb. két óra hosszára (ha indiai, ha pedig Dénes natura márkájú, akkor egy éjszakára). Áztatás után jól mosd át több vízben, a rizst is, majd tedd fel együtt főni a hat rész vízben. Kis ghít keverj hozzá, hogy főzés közben nehogy leragadjon.

A római kömény port (frissen őrölt a legjobb) picit pirítsd meg ghín (ha használsz más fűszereket, akkor azokat is), és amikor a kitcsári kb. 3/4 kész, add hozzá, ekkor lehet sózni, hozzáadni a kurkumát. Főzd készre a kitcsárit.

Bármilyen fehér rizs megfelelő, de ha figyelembe vesszük a dósikus tulajdonságokat, akkor: a baszmati rizs melegítő, a többi fehér rizs hűtő hatású.

A sárga lencse minden dósának megfelel.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 
– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” 
– Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.