Halava

Diós-mazsolás halava

A diós-mazsolás halava egy indiai finom édesség, mely a nyári táborok kedvenc desszertje. Mi házi baracklekvárral ettük, de önmagában is tökéletes. Próbáljátok ki Ti is ezt a nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető mennyei finomságot.

HOZZÁVALÓK

(15 személyre)

  • 2 pohár víz
  • 1 pohár nádcukor
  • 1 pohár arany mazsola (de jó másmilyen mazsola is)
  • 15 dkg vaj
  • 2 nagy pohár búzadara (vagy rizsdara)
  • 1/2 pohár apróra vágott, pirított dió (vagy mandula)

DIÓS-MAZSOLÁS HALAVA ELKÉSZÍTÉSE

1-2 literes fazékban összekeverjük a vizet, cukrot és mazsolát. Közepes lángon, kevergetve felolvasztjuk a cukrot. Felforraljuk.

A vajat egy 1-2 literes lábasba tesszük, és egészen kis lángon, időnként megkeverve felolvasztjuk a rizsdarával (v. búzadarával) együtt pirítjuk lassú tűzön, állandóan kevergetve barnára és illatosra. Ez kb 10-12 perc. A diót előzetesen megpirítva adjuk hozzá, amikor készen van.

A felforralt szirupot ráöntjük a darára. Folyamatosan kevergetjük.

Kis lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg a dara szemek teljesen magukba szívják a folyadékot, s a keverék a pudinghoz hasonló állagú lesz és elválik az edény falától. A lábasra jól záródó fedőt teszünk, és a legkisebb lángon 5-10 percig főzzük. Eloltjuk a lángot és fedő alatt még 5 percig pároljuk a halavát. Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.