Jógikus receptek

Ezen az oldalon olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek megfelelnek a jógikus helyes táplálkozásnak és garantáltan finomak, mert a jógatáborokban kipróbáltuk őket. Váljon teljességetekre!

Levesek

Tökleves

TÖKLEVES

Ez a leves nagyon gyorsan elkészül, könnyű megemészteni és melegen, hidegen is egyaránt finom.

Tovább…

Sárgaborsó dhál

SÁRGABORSÓ DHÁL

A dhál hüvelyesekből készült leves elnevezése Indiában. Ez az elsődleges fehérjeforrás a vegetáriánus emberek számára. Minden hüvelyesből készíthető ilyen leves, igyekszünk minél többet megismertetni veletek. Ez az egyik jógatábori kedvencünk.

Tovább…

Karalábé-zöldborsó krémleves

KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES

Ezt a levest meg kell kóstolni, egyszerű és nagyszerű ugyanakkor tápláló is. Gazdag rostban és kitünő fehérje forrás is.

Tovább…

Édesburgonya krélmleves

ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES

Az édesburgonya kordában tartja a vércukorszintet, segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, bizonyos rákos megbetegedések megelőzhetők a segítségével, segíti a látást.

Tovább…

Lencse dhál

LENCSE DHÁL

A lencse testünk egyik legjobb barátja! Kóstold meg ezt az ízletes lencse dhált és rendszeresen fogod fogyasztani ezt a kitűnő ételt.

Tovább…

Lencse dhál 2

LENCSE DHÁL 2

A lencse vitaminokban, vasban és foszforban is gazdag. Kitűnő fehérje forrás, ezért Indiában napi szinten fogyasztják más hüvelyesekkel felváltva. Nem csak egészséges, de nagyon finom is.

Tovább…

Főételek

Töltött karalábé

TÖLTÖTT KARALÁBÉ

Tavaszi nagy kedvenc ez az étel. Ízletes, könnyű és vegán.

Tovább…

Karfiol-brokkoli ragu

KARFIOL-BROKKOLI RAGU

Telis-tele van tápanyagokkal, ez a finom vegán ragu, rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Tovább…

Paradicsomos zöldségragu tofuval

PARADICSOMOS ZÖLDSÉGRAGU TOFUVAL

A jóga írásai szerint (Bhagavad GítáÁjurvéda) a helyes étkezésnél érdemes figyelembe venni, hogy főzzük meg az ételt, mert ezzel segítjük a testünk emésztési folyamatait és tálaljuk frissen (3 órán belül). Legyen benne zöldség (rostok), gabona (szénhidrát) és hüvelyes (fehérje). Ebben a zölségraguban is ügyeltünk ezekre a szempontokra. 

Tovább…

Kitcsári

KITCSÁRI

Ez a legkönnyebben emészthető étel, tápláló és egyben energiát adó. Böjtök, tisztítógyakorlatok lezárására kitünő, de rendszeres vacsorának is tökéletes választás.

Tovább…

Szabdzsi

SZABDZSI

A szabdzsi hindi nyelven főtt zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. A zöldségeknek nagyon fontos szerepe van a jó emésztés, az immunrendszer és ennek megfelelően a jó egészség szempontjából.

Tovább…

VEGÁN BUNDÁSKENYÉR

A vegán bundáskenyér csicseriborsó lisztből készül. Nagyon ízletes és még egészséges is, friss zöldségekkel és salátával egyaránt tálalhatjuk.

Tovább…

Töltött cukkini

TÖLTÖTT CUKKINI

A kapros köleskrémmel töltött cukkini nem csak finom és egészséges, de még fogyókúrához is jó. Mivel a kölesnek nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású.

Tovább…

Lencse bolognai

LENCSE BOLOGNAI

A lencse testünk egyik legjobb barátja! Ez az ízletes lencse bolognai tartalmaz minden tápanyagot, amire szükséged van és a mediterrán ízvilág is megmarad. Sőt elkészíteni is nagyon könnyen és gyorsan lehet!

Tovább…

Pakóra

PAKÓRA

pakóra mondhatni a rántott zöldség indiai megfelelője. Fogyasztható önmagában, ám ajánlott mellé csatnit tálalni.

Tovább…

Desszertek

Gyümölcs laddu

GLUTÉNMENTES KÓKUSZGOLYÓ

Ez a brownie nem csak finom, de egészséges is az összetevőinek köszönhetően és ráadásnak még cukormentes is!

Tovább…

Édesburgonya brownie

ÉDESBURGONYÁS BROWNIE

Ez a brownie nem csak finom, de egészséges is az összetevőinek köszönhetően és ráadásnak még cukormentes is!

Tovább…

Gyümölcs laddu

GYÜMÖLCS LADDU

Ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia kialakulásának. Már nem a zsír a fő bűnös!

Tovább…

Édesburgonya fánk

ÉDESBURGONYA FÁNK

Elérkezett a farsangi szezon: a hagyományok szerint idehaza a farsangi fánk az egyik legismertebb édességünk.
Ennek egészséges változatával ismerkedhettek meg: milyen alapanyagból készül a glutén, tejtermék, tojás és cukor nélküli farsangi fánk. 

Tovább…

Halava

DIÓS-MAZSOLÁS HALAVA

A diós-mazsolás halava egy indiai finom édesség, mely a nyári táborok kedvenc desszertje. Mi házi baracklekvárral ettük, de önmagában is tökéletes. Próbáljátok ki Ti is ezt a nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető mennyei finomságot.

Tovább…

Őszibarackos csodatorta

ŐSZIBARACKOS CSODATORTA

Ez az őszibarackos csodatorta könnyen és gyorsan elkészíthető és még finom is.

Tovább…

Kencék

Napraforgókrém

NAPRAFORGÓKRÉM

A csicseriborsó felhasználása igen népszerű a keleti országokban. Kitűnő fehérjeforrás, és nagyon sok féleképpen ízesíthető és elkészíthető. Tökéletesen alkalmas a komplettálásra, azaz az ételben a fehérje bevitelt biztosítani. Ebben a receptben krémnek készítjük el. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé mártogatósnak is nagyon ízletes.

Tovább…

Humuszkrém

HUMUSZKRÉM

A csicseriborsó felhasználása igen népszerű a keleti országokban. Kitűnő fehérjeforrás, és nagyon sok féleképpen ízesíthető és elkészíthető. Tökéletesen alkalmas a komplettálásra, azaz az ételben a fehérje bevitelt biztosítani. Ebben a receptben krémnek készítjük el. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé mártogatósnak is nagyon ízletes.

Tovább…

Tofukrém

TOFUKRÉM

A tofukrém gyorsan elkészíthető, jól emészthető és nagyon tápláló. Kenyérrel vagy csak zöldséggel is nagyon finom.

Tovább…

hamis tojáskrém

HAMIS TOJÁSKRÉM

Az alábbi krém csicseri borsóból készült, ami kitűnő fehérje és vas forrás. A tojás “ízt” a feketesó kénes íze adja.

Tovább…

Diós céklarém

DIÓS CÉKLAKRÉM

Ez a krém zöldséggel vagy kenyérrel is nagyon finom, a jótékony hatásai pedig leírhatatlanok.

Tovább…

Lencsekrém

LENCSEKRÉM

A krémek jól jönnek reggelire, vacsorára, vagy épp egy kirándulásra. A lencse több szempontból támogatja az egészségünket és sok féleképpen elkészíthető.

Tovább…

Koriander csatni

KORIANDER CSATNI

Ez a csatni egy főzés nélkül készítendő csatni, csípős ugyanakkor nagyon üdítő, friss íze van. Indiai sós csemegékhez javasolt.

Tovább…

Avokádó krém

AVOKÁDÓ KRÉM

Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is.

Tovább…

Cukkini pástétom

CUKKINI PÁSTÉTOM

A cukkini nagyon jó a betegségek megelőzésében valamint kezelésében is. A túlsúly ellen is hatásos a cukkini.

Tovább…

Italok

Takra

TAKRA

takrát ájurvédikus írónak is nevezik, valójában higított és zsírtalanított joghurt, emésztést serkentő fűszerekkel keverve. Segít felszítani az emésztőtüzet (Agní) és csökkenti a bélrendszerben felgyülemlett emésztetlen anyagot (ama). Könnyen emészthető, tápláló, szinte minden emésztési rendellenességre gyógyír. A déli étkezés után javasolt inni.

Tovább…

Aranytej

ARANYTEJ

A kurkumás aranytej hagyományosan használt Ájurvéda ital Indiában. Lefekvés előtt fogyasztják, nyugtató hatása miatt. De nem csak a nyugtató hatása miatt kell fogyasztanunk ezt a kurkumás nagyon finom italt.

Tovább

Egyéb

sárgarépa saláta

SÁRGARÉPA SALÁTA

Ha egyszer megkóstolod ezt a salátát, mindig ilyenre fogsz vágyni. Egytál ételekhez, főételekhez tálalhatjuk. Nagyon finom!

Tovább…

Salátaöntet zöldsalázához

SALÁTAÖNTET ZÖLDSALÁTÁHOZ

A salátaöntet apróságnak tűnhet, de valójában nagyon sokat ad a nyers zöldségek ízéhez. Íme egy bevált jógatábori recept.

Tovább…

Ghí

GHÍ

A legtisztább zsíradék az ájurvéda (a jóga egyik, egészségről szóló írása) szerint. Vajból készül, de mire elkészül minden salakanyag kisül belőle, azaz laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert és  gyulladáscsökkentő. Könnyen emészthető, erőt ad és segíti a többi tápanyag (pl. a vitaminok) felszívódását.

Tovább…

Helyes táplálkozás

HELYES TÁPLÁLKOZÁS

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.

A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

Tovább