Jógikus receptek
Ezen az oldalon olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek megfelelnek a jógikus helyes táplálkozásnak és garantáltan finomak, mert a jógatáborokban kipróbáltuk őket. Váljon teljességetekre!
Levesek
SÁRGABORSÓ DHÁL
A dhál hüvelyesekből készült leves elnevezése Indiában. Ez az elsődleges fehérjeforrás a vegetáriánus emberek számára. Minden hüvelyesből készíthető ilyen leves, igyekszünk minél többet megismertetni veletek. Ez az egyik jógatábori kedvencünk.
KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES
Ezt a levest meg kell kóstolni, egyszerű és nagyszerű ugyanakkor tápláló is. Gazdag rostban és kitünő fehérje forrás is.
ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES
Az édesburgonya kordában tartja a vércukorszintet, segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, bizonyos rákos megbetegedések megelőzhetők a segítségével, segíti a látást.
LENCSE DHÁL
A lencse testünk egyik legjobb barátja! Kóstold meg ezt az ízletes lencse dhált és rendszeresen fogod fogyasztani ezt a kitűnő ételt.
LENCSE DHÁL 2
A lencse vitaminokban, vasban és foszforban is gazdag. Kitűnő fehérje forrás, ezért Indiában napi szinten fogyasztják más hüvelyesekkel felváltva. Nem csak egészséges, de nagyon finom is.
Főételek
KARFIOL-BROKKOLI RAGU
Telis-tele van tápanyagokkal, ez a finom vegán ragu, rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.
PARADICSOMOS ZÖLDSÉGRAGU TOFUVAL
A jóga írásai szerint (Bhagavad Gítá, Ájurvéda) a helyes étkezésnél érdemes figyelembe venni, hogy főzzük meg az ételt, mert ezzel segítjük a testünk emésztési folyamatait és tálaljuk frissen (3 órán belül). Legyen benne zöldség (rostok), gabona (szénhidrát) és hüvelyes (fehérje). Ebben a zölségraguban is ügyeltünk ezekre a szempontokra.
VEGÁN BUNDÁSKENYÉR
A vegán bundáskenyér csicseriborsó lisztből készül. Nagyon ízletes és még egészséges is, friss zöldségekkel és salátával egyaránt tálalhatjuk.
TÖLTÖTT CUKKINI
A kapros köleskrémmel töltött cukkini nem csak finom és egészséges, de még fogyókúrához is jó. Mivel a kölesnek nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású.
LENCSE BOLOGNAI
A lencse testünk egyik legjobb barátja! Ez az ízletes lencse bolognai tartalmaz minden tápanyagot, amire szükséged van és a mediterrán ízvilág is megmarad. Sőt elkészíteni is nagyon könnyen és gyorsan lehet!
Desszertek
GLUTÉNMENTES KÓKUSZGOLYÓ
Ez a brownie nem csak finom, de egészséges is az összetevőinek köszönhetően és ráadásnak még cukormentes is!
ÉDESBURGONYÁS BROWNIE
Ez a brownie nem csak finom, de egészséges is az összetevőinek köszönhetően és ráadásnak még cukormentes is!
GYÜMÖLCS LADDU
Ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia kialakulásának. Már nem a zsír a fő bűnös!
ÉDESBURGONYA FÁNK
Elérkezett a farsangi szezon: a hagyományok szerint idehaza a farsangi fánk az egyik legismertebb édességünk.
Ennek egészséges változatával ismerkedhettek meg: milyen alapanyagból készül a glutén, tejtermék, tojás és cukor nélküli farsangi fánk.
DIÓS-MAZSOLÁS HALAVA
A diós-mazsolás halava egy indiai finom édesség, mely a nyári táborok kedvenc desszertje. Mi házi baracklekvárral ettük, de önmagában is tökéletes. Próbáljátok ki Ti is ezt a nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető mennyei finomságot.
ŐSZIBARACKOS CSODATORTA
Ez az őszibarackos csodatorta könnyen és gyorsan elkészíthető és még finom is.
Kencék
NAPRAFORGÓKRÉM
A csicseriborsó felhasználása igen népszerű a keleti országokban. Kitűnő fehérjeforrás, és nagyon sok féleképpen ízesíthető és elkészíthető. Tökéletesen alkalmas a komplettálásra, azaz az ételben a fehérje bevitelt biztosítani. Ebben a receptben krémnek készítjük el. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé mártogatósnak is nagyon ízletes.
HUMUSZKRÉM
A csicseriborsó felhasználása igen népszerű a keleti országokban. Kitűnő fehérjeforrás, és nagyon sok féleképpen ízesíthető és elkészíthető. Tökéletesen alkalmas a komplettálásra, azaz az ételben a fehérje bevitelt biztosítani. Ebben a receptben krémnek készítjük el. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé mártogatósnak is nagyon ízletes.
HAMIS TOJÁSKRÉM
Az alábbi krém csicseri borsóból készült, ami kitűnő fehérje és vas forrás. A tojás “ízt” a feketesó kénes íze adja.
DIÓS CÉKLAKRÉM
Ez a krém zöldséggel vagy kenyérrel is nagyon finom, a jótékony hatásai pedig leírhatatlanok.
LENCSEKRÉM
A krémek jól jönnek reggelire, vacsorára, vagy épp egy kirándulásra. A lencse több szempontból támogatja az egészségünket és sok féleképpen elkészíthető.
KORIANDER CSATNI
Ez a csatni egy főzés nélkül készítendő csatni, csípős ugyanakkor nagyon üdítő, friss íze van. Indiai sós csemegékhez javasolt.
AVOKÁDÓ KRÉM
Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is.
CUKKINI PÁSTÉTOM
A cukkini nagyon jó a betegségek megelőzésében valamint kezelésében is. A túlsúly ellen is hatásos a cukkini.
Italok
TAKRA
A takrát ájurvédikus írónak is nevezik, valójában higított és zsírtalanított joghurt, emésztést serkentő fűszerekkel keverve. Segít felszítani az emésztőtüzet (Agní) és csökkenti a bélrendszerben felgyülemlett emésztetlen anyagot (ama). Könnyen emészthető, tápláló, szinte minden emésztési rendellenességre gyógyír. A déli étkezés után javasolt inni.
Egyéb
SÁRGARÉPA SALÁTA
Ha egyszer megkóstolod ezt a salátát, mindig ilyenre fogsz vágyni. Egytál ételekhez, főételekhez tálalhatjuk. Nagyon finom!
SALÁTAÖNTET ZÖLDSALÁTÁHOZ
A salátaöntet apróságnak tűnhet, de valójában nagyon sokat ad a nyers zöldségek ízéhez. Íme egy bevált jógatábori recept.
GHÍ
A legtisztább zsíradék az ájurvéda (a jóga egyik, egészségről szóló írása) szerint. Vajból készül, de mire elkészül minden salakanyag kisül belőle, azaz laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő. Könnyen emészthető, erőt ad és segíti a többi tápanyag (pl. a vitaminok) felszívódását.
HELYES TÁPLÁLKOZÁS
A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.
A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.