Dívali

Díválí

A Díválí / Dípáválí – a jóga, a ragyogó Önvalóval való összekapcsolódás ünnepe.
India egyik legnagyobb ünnepe a Dipáválí, mely öt napon keresztül tart.

Idén november 10.-vel kezdődik.

A Dípáválí fényfüzért jelent. Dípa a fény; Aválí azt jelenti, sorozat, füzér. Így a Dípáválí a fényfüzérek fesztiválja a Tudás felragyogásának ünnepe. Egyben a Szattvikus vagy isteni tulajdonságok győzedelmeskedésének megünneplése a Radzsaszikus és Tamaszikus, vagyis alantas tulajdonságaink felett, melyek a valódi démonaink.

Az egész világ ott van bennünk. Az egész kozmosz megtalálható a saját testünkön belül mikroszkopikus formában. A nagy eposzok háborúi valójában bennünk zajlanak le. A Dípáválínak ezért pszichológiai vonatkozása is van, mivel elmélyedünk saját magunkban az önfegyelmezés, önmegtagadás és saját magunk legyőzésének szent lehetőségén, mert ezek vezetnek a spirituális erények kifejlesztéséhez, melyek mind az Önvaló Tudásának fényéből születnek.

„Bhagavatí Mahálaksmí a bőség Istennője nem pusztán az anyagi gazdagság Istennőjét jelenti. A Laksmí nem pusztán aranyat és ezüstöt jelent. A Laksmí általános pozitív irányú fejlődést és gyarapodást jelent a helyes irányba, fejlődést a magasabb szintek felé. A Visnu Puránában azt olvashatjuk, hogy ha Nárájana (Visnu) a nap, akkor Laksmí a nap ragyogása. Elválaszthatatlanok egymástól. Ahol Nárájana ott van, Laksmí is ott van. Ahol isteniség van, ott bőség is van. Ezért ma Dípáválí napján a Legfőbb Istent imádjuk, aki minden felfogható erény, jóság és bőség forrása, melyet a fények meggyújtása, fényszertartás és vidám, örömteli érzések szimbolizálnak. Röviden tehát a mai nap a Szattva győzelmének ünnepe az alantas gunák felett, az Isteniség győzelme a lelket gúzsba kötő tulajdonságok felett.”

Szvámí Krisnánanda

GYÚJTSUNK GYERTYÁT

Ha magunk is mécsest gyújtunk Diválí alkalmából, becsalogathatjuk a szeretetet és a sikert otthonunkba. Indiában úgy hiszik, ezzel Laksmídéví, Visnu hitvese, a szerencse, a gazdagság és az öröm istennője is betér majd életünkbe, aki egészséget, jólétet hoz. Úgy tartják, hogy a bőséget, vagyis magát Laksmít, a fénnyel lehet becsalogatni a házba, sötét otthonba nem lép be.

Diválí ünnepén a láng gyújtására, a fény hordozására buzdítunk mindenkit. Az életerő, az ünnep, és a tudás fényét szimbolizáljuk ezzel.

DÍVÁLÍ JÓGAÓRÁK

November 10-15 között gyertyafényes Díválí hangulatban várunk Benneteket a jógaórákon! 

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 
– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” 
– Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.