Ismerkedés a mantrákkal és Mantrabeavatás

„A dzsapa (mantra ismétlése) megtisztítja a szívet, lecsendesíti az elmét, segít legyőzni a halált és a születést, elégeti a bűnöket, felperzseli a szanszkárákat (benyomásokat).

„A dzsapa egyesíti a hívőt az Úrral. A dzsapa által egészségre, bőségre, erőre és hosszú életre tehetünk szert. A dzsapa elhozza az istentudatosságot, felébreszti a kundalinít. A dzsapa örök üdvösséghez vezet.  A dzsapa kellemes, frissítő, élénkítő spirituális fürdő, mely csodálatosan megtisztítja a fizikai és asztráltestet.” 

– Srí Szvámí Sivánanda Szaraszvatí 

Minden év februárjában hétről-hétre (kb. június elejéig) végig vesszük és közösen begyakoroljuk a tradícióban használt mantrákat. Célunk, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, melyet kérésre mantrabeavatással meg is kaphat. A beavatással kapott mantra személyes mantrává válik és hatása ezáltal felerősödik. Ez segítséget nyújt a hétköznapokban, de legfőbb feladata, hogy általa könnyebben menjen a meditáció és elvezessen valódi lényünkhöz, ahol végre élvezhetjük az örök, gondtalan boldogságot.

MILYEN EREJE VAN A NÉVNEK (MANTRÁNAK)?

Ennek a védikus történetnek köszönhetően megtudhatjuk. Fogadjátok szeretettel:

ADZSÁMILA

„Adzsámila egy Bráhmana fia volt. Kötelességtudó, erényes, szerény, őszinte fiú, aki a Védák rendelkezései szerint élt. Egyik nap apja kérésére elment az erdőbe gyümölcsöt, virágot, áldozati fát és Kusa füvet gyűjteni; visszafelé jövet meglátott egy alacsony kasztbéli vonzó lányt. Mindent megpróbált, hogy elfojtsa szenvedélyeit, de eredménytelenül. Az összes atyai örökségét szerelmére, a lányra költötte. Otthagyta feleségét, és összeköltözött a csábító lánnyal. A lány több gyermeket is szült neki, közülük a legfiatalabb Nárájana volt.

Adzsámila minden jó tulajdonságát elveszítette ebben a rossz társaságban, és megfeledkezett napi kötelességeiről is. Hogy eltartsa a nőt és gyermekeit, mindenféle erkölcstelen és törvénytelen dolgokat művelt. Nárájana volt a kedvenc gyermeke. Mindig őt dédelgette. Végül Adzsámila az élete végéhez közeledett. Még akkor is a legkisebb fiára gondolt, aki a közelben játszadozott. Egyszer csak megjelent Jamának, a halál istenének három vad külsejű hírnöke, kezükben kötéllel. Adzsámila megrémült a látványtól, és kiabálni kezdett: – Nárájana, Nárájana! – Azon nyomban Visnu hírnökei is feltűntek. Amikor Jama szolgálói éppen a Dzsívát (Lelkét) húzták ki Adzsámila szívéből, Visnu segítői erős hangjukkal megállították őket. – De kik vagytok ti – kérdezték Jama hírnökei, – hogy megzavarjátok a Halál Urának jogos rendelkezését? – Visnu fénylő szolgálói csak mosolyogtak, és azt kérdezték: – Mi a Dharma? Talán a ti Uratok, Jama tartja kezében a büntetés jogarát azokkal szemben, akik elvégzik a Karmájukat? Nem tesz semmilyen különbséget?

Az asztrál üzenethozók válaszoltak: – Aki a Védák előírásait követi, az a Dharmát (törvényt, kötelességét) gyakorolja, aki pedig figyelmen kívül hagyja azokat, az Adharmát. Adzsámila életének korábbi szakaszában tiszteletben tartotta a Védák előírásait. De a szolgalány társaságában elvesztette Bráhmin voltát, figyelmen kívül hagyta a Védákat, és olyanokat tett, amit egy Bráhmanának nem szabadott volna. Ezért joggal kerül most Jamához, hogy elnyerje büntetését.

Visnu segítői csodálkozásukat fejezték ki e szavak hallatán: – Ti annak a szolgái vagytok, akit a Dharma királyának neveznek, és nem tudjátok, hogy van, ami a Védák felett áll? Adzsámila tudatosan vagy tudattalanul Nárájana Nevét vette a szájára, ami megmentette őt a karmaitokból. A tűznek az a természete, hogy felemészti a fűtőanyagot, és ugyanígy Visnu Nevének a természetéhez is hozzátartozik, hogy minden bűnt megsemmisít. Ha valaki tudattalanul egy erős gyógyszert vesz be, annak vajon nincs hatása? Nem számít, hogy Adzsámila a legkisebb fiára gondolt-e vagy sem; de kiejtette Nárájana nevét. Ezért vissza kell vonulnotok.

A döbbenettől elnémulva Jama szolgái elengedték Adzsámilát. Távoztak, hogy panaszra menjenek Urukhoz: – Egyetlen törvénynek kell lennie, és egyvalakinek, aki ezt a törvényt betartatja. Máskülönben egyesek megbűnhődnek, mások pedig nem. Mi szükség az ilyen különbségtételre? Mi téged ismerünk el egyedüli Törvénykezőnek a gonoszok felett. De nem sokkal ezelőtt Visnu segítői elszedtek tőlünk egy embert, aki a Védák ellen vétkezett.

– Igazatok van, fiaim – válaszolta Jama, – van valaki, aki felettem áll, ő pedig Visnu. Útjai kifürkészhetetlenek. Az egész Univerzum Őbenne létezik. A segítői mindig megmentik a híveit. Csak tizenketten vagyunk, akik ismerjük az Ő Dharmáját, ami a Bhágavata, nem más. Ez a tizenkettő Brahmá, Siva, Szanatkumára, Nárada, Kapila, Manu, Prahláda, Dzsanaka, Bhísma, Bali, Szuka és jómagam.

Adzsámila hallotta a Jama és Visnu hírvivői között lezajlott beszélgetést. Nagyon megbánta bűneit. Felülemelkedett kötődésein, elhagyta házát, és Haridvarba (szent zarándokhely) ment. Ott koncentrált elmével Visnun meditált. Visnu régebbi segítői ismét megjelentek, és szekéren az Úr lakhelyére, a Visnu-Lókára repítették.”

ÁRA

Ingyenes

A mantrabeavatás a hagyománynak megfelelően adományos.

HELYSZÍN

Jóga Szaraszvatíval és Kiállítóterem: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 3, 3emelet. KAPUCSENGŐ: 14

JELENTKEZÉS

Kérjük írd meg nekünk az alábbiakat:

  • Ismerkedés a mantrákkal
  • Neved
  • E-mail címed
  • Telefonszámod

joga@szaraszvati.hu 
+36 30 589 7874

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 
– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” 
– Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.