Krisna fuvolája

Krisna Születésnapja

Krisna 5000 évvel ezelőtt járt a Földön, hogy felemelkedést hozzon az emberiségnek. Születésnapját (Dzsanmastámit) két napon keresztül ünneplik Indiában és szerte a világban, ahol megismerték történetét és tanításait. Idén ez szeptember 6-7-re esik.

A Bhagavad Gítában (a jóga filozófiai alapművében) az Úr Krisna kijelenti, hogy időről időre megszületik (mint Forrás) azért, hogy felemelkedést hozzon az emberiségnek, s megmutassa a Legfelsőbbhöz vezető utat. Így lehetünk tanúi a nagy Megváltók eljövetelének (Buddha, Jézus, Mohamed).

„Bármikor, ha veszendőben van az igazság, ó Ardzsuna, és felülkerekedik az igazságtalanság, megjelenek akkor Én magam.”

„A jóknak oltalmára és a gonoszok romlásásra, az igazság tartós helyreállítására, minden korszakban megszületek.” 

– Bhagavad Gítá 4/7,8

Ez alkalomból fogadjátok szeretettel Sivánanda Mestertől ezt a kis leírást, hogyan gondolhatunk, emlékezhetünk Krisnára és hogyan valósíthatjuk meg általa Önmagunkat:

“Krisna fuvolájának hangjából préma (isteni szeretet) áradt. Rádhá így szólt Krisnához: „Ó, kedvesem! Miért szereted jobban ezt a fuvolát, mint engem? Mivel érdemelte ki, hogy folyvást ajkadat érintheti? Kérlek, Uram, áruld el a titkát, kíváncsian hallgatom!” Krisna erre így válaszolt: „Ez a fuvola igen kedves a szívemnek. Számos nagyszerű erénnyel bír. Mindenfajta önzéstől mentes, belseje teljesen kiüresedett, s így bármilyen dallamot, rágát vagy ráginít képes vagyok előcsalni belőle, saját örömömre és kedvem szerint. Ha ugyanúgy viseltetsz irányomban, mint ez a fuvola, ha teljesen megszabadulsz az önzéstől, és képes vagy teljesen átadni magad Nekem, akkor téged is ugyanúgy foglak szeretni, mint ezt a hangszert.”

Ez a fizikai test szintén az Úr Krisna fuvolája a világmindenségben. Ha meg tudod szüntetni magadban az önzést, és képes vagy a teljes önátadásra, vagyis gyakorolni tudod a feltétel nélküli Átma-nivédanát (önátadást) az Úr iránt, akkor muzsikálni kezd majd ezen a test-fuvolán, és gyönyörű dallamokat fog előcsalogatni belőle. Akaratod eggyé válik az Ő akaratával. Szabadon tud alkotni, eszközként használva testedet, elmédet és az indrijákat (érzékszerveket). S ekkor teljes megnyugvásban pihenhetsz, gondok, bajok és aggodalmak nélkül.”

– Szvámí Sivánanda (részlet az Utak a boldogsághoz c. könyvből)

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 
– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” 
– Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával