Imák - fohászok

Imák – Fohászok

“Az ima csodákat művel, hegyeket mozgat meg. Amikor az egész orvosi kar reménytelennek ítél meg egy esetet, az ima még akkor is a beteg megmentésére siet, és az csodával határos módon meggyógyul. Sok példa volt már erre, talán Te is megtapasztaltad. Az imával való gyógyulás rendkívül csodálatos és titokzatos. Az ima csalhatatlan orvosság minden helyzetre. Sokszor volt alkalmam megtapasztalni hihetetlen erejét. Te magad is megbizonyosodhatsz erről.”

– Szvámí Sivánanda Szaraszvatí

Az imák vagy fohászok nagy segítséget nyújtanak a meditáció előtt is. Az elmét a meditáció tárgyára, a tökéletes lényünkre tereli. Ezen az oldalon összegyűjtöttünk néhányat, hogy megtaláljátok a számotokra kedveset, vagy épp arra inspiráljanak, hogy összeállíts magadnak egyet.

FOHÁSZ A MINDESÉGHEZ

Óh irgalom és szeretet mindenek felett álló Ura
Alázattal köszöntünk Téged.
Te mindenütt jelenlévő, mindenható és mindentudó.
Te Szat-Csid-Ánanda.
Te határtalan létezés, tudás és üdvösség.
Te benne élsz minden teremtett lényben.
Add, hogy szívünk megértő, látásunk tiszta legyen.
Adj nekünk nyugodt elmét, hitet, odaadást és bölcsességet.
Adj nekünk belső szellemi erőt, hogy ellenálljunk a kísértésnek és uraljuk elménket.
Szabadíts meg minket az önzéstől, a testi vágyaktól, a haragtól, kapzsiságtól, gyűlölettől és a féltékenységtől.
Töltsd el szívünket isteni erényekkel.
Add, hogy téged lássunk minden névben és formában.
Add, hogy téged szolgáljunk minden névben és formában.
Add, hogy örökké emlékezzünk Rád.
Add, hogy örökké zenghessük dicsőséged.
Add, hogy ajkaink örökké hordozzák Nevedet.
Add, hogy benned éljünk mindörökkön örökké.

– Szvámí Sivánanda

* * *

FOHÁSZOK ISTENHEZ

(Részlet Szvámí Sivánanda Dzsapa jóga könyvéből)

Ó, Irgalom és Szeretet Ura! Köszöntelek Téged! Adj nekem belső spirituális erőt, hogy ellenálljak a kísértésnek, és add, hogy ez az egó, mely keményebb, mint a gránit vagy a gyémánt, oldódjon fel Benned! Hadd legyek mindenkor a kiválasztott játszótársad abban a csodálatos játékban, melyet a világokban játszol! Add, hogy megértsem misztikus Líládat, vagy kedvtelésedet! Hadd legyek örök csatornája édes szeretetednek minden gyermeked felé! Használd a testemet, tudatomat és elmémet szüntelen játszadozásodhoz! Ó, megbúvó Szeretet! Ó, soha el nem múló Szépség! Add, hogy lelkem békét találjon Benned mindörökkön örökké!

Ó, Te fények Fénye! Ó, Te Ragyogó! Teérted élek! Téged látlak a gyermekek mosolyában, a szenvedők könnyeiben, a gondolataimban, az érzéseimben, az érzelmeimben, a himalájai táj reggeli harmatjában és a napsugarakban. A szobám telve van a Te édes Jelenléteddel. Magamhoz veszem üdvösséges kegyelmedet napi ételeimmel. Sugárzó szeretetedet ízlelem a napi italaimban. Te vagy a szeretet és könyörületesség óceánja. Hagyd, hogy a szeretetem lobogó lánggal égjen! Tüntess el belőlem minden rosszat! Töltsd meg szívemet tisztasággal, jósággal, szeretettel és magasztos erényekkel! Tégy engem halhatatlanná!

Ó, Uram! Fedd fel nekem elbűvölő Formádat! Add, hogy érezzem élő Jelenlétedet! Töltsd meg szívemet szeretettel! Add, hogy elmerüljek Benned! Add, hogy az igazságosság útján járjak! Tisztítsd meg elmémet minden rossz gondolattól! Segíts, hogy elmémet lótusz-lábaidra koncentráljam! Ölelj át, és tisztíts meg! Taníts meg arra, hogy elcsendesüljek, és élvezzem a Te csodálatos Látványodat! Világosítsd meg elmémet az igaz Tudás fényével! Add, hogy kőkemény szívem megolvadjon és Feléd áradjon!

Ó, Uram, Te vagy az univerzum teremtője! Te vagy a világ védelmezője! Te benne vagy a fűben és a rózsákban! Benne vagy a napban és a csillagokban! Üdvözlet Néked! Te öröm és üdvösség adományozója!

Édes Uram! Szabadíts ki a halál karmaiból! Add, hogy képes legyek minden teremtményt egyenlőnek látni! Szabadíts meg a tisztátalanságoktól és a bűnöktől! Adj erőt, hogy uraljam elmémet! Adj erőt, hogy fáradhatatlanul szolgáljalak Téged és az emberiséget! Add, hogy tökéletes eszköz legyek a kezedben! Add, hogy tiszta és erős legyek!

Uram, leborulok Előtted, aki minden szívben benne lakozol!  Ó, titkok Titka! Szüntesd meg a gyengeségeimet, hibáimat és ördögi gondolataimat! Tégy engem tisztává, hogy képes legyek fogadni a kegyelmedet és áldásodat! Ó, Uram! Te vagy a lélek-fonál, mely egybe fűz minden teretményt! Te áthatsz mindent, átjársz, átitatsz minden dolgot ebben az Univerzumban!

Te vagy az Isteni Fény! Te vagy, aki eloszlatja a tudatlanságot! Te vagy az irgalommal teli Úr! Adj nekem betegségektől mentes életet! Add, hogy örökké Rád emlékezzek! Add, hogy kifejlődjenek bennem a magasztos erények!

Te saját fényedtől ragyogsz! Te vagy az Atyám, Anyám, Testvérem, Barátom, Rokonom és Vezetőm! Add, hogy felismerjem az Igazságot! Szabadíts meg a kapzsiságtól, a testi vágyaktól, önzéstől, féltékenységtől és gyűlölettől! Készíts fel arra, hogy édes küldötted legyek itt a földön, hogy képes legyek örömöt, békét és üdvösséget sugározni az egész világnak! Hadd szolgáljalak egész testemmel, elmémmel és tudatommal Téged és az összes Teremtményedet! Add át a Halhatatlanságod leheletét! Add, hogy felismerjem az Egyetemes Testvériséget! Add, hogy úgy szeressek mindenkit, mint saját Énemet! Üdvözlet Néked, ó, Irgalmasság Ura!

Ó, Irgalom és Szeretet Ura! Üdvözlet Néked! Te a végtelen Szépség, Öröm, Boldogság és Béke vagy! Te Tökéletes, Független és Örökké Szabad vagy! Kérlek, hogy ültesd el bennem az áldozat, erő és hajthatatlan akarat magját, hogy szolgálhassam az emberiséget! Irgalmazz, és könyörülj rajtam!

Ó, Mindenható! Te vagy a Megváltóm és a Megmentőm! Szabadíts meg a testemhez való ragaszkodástól és a születések és halálok körforgásától! Add, hogy a Halhatatlanság nektárját ihassam!

Ó, Legfelsőbb Lény! Töltsd el szívemet a Feléd áradó rendíthetetlen odaadással! Add, hogy az Irántad való odaadás lángja napról napra fényesebb legyen!

Ó, Határtalanság! Ó, Örökkévalóság! Ó, Halhatatlanság! Szabadíts meg minden bánattól, függéstől, káprázattól, gyengeségtől és tökéletlenségtől! Adj nekem tiszta látást, nyugodt elmét és olyan isteni erényeket, mint bátorság, türelem, béketűrés, alázatosság, irgalom, tisztaság, kozmikus szeretet stb.!

Ó, Mindenható Uram! Erősíts meg elhatározásomban, hogy tovább haladjak a spirituális ösvényen, és a napi spirituális gyakorlásomat lendülettel és rendszeresen végezzem! Bocsásd meg bűneimet! Szabadíts meg az úton lévő akadályoktól és minden kísértéstől! Adj belső erőt, hogy ellenálljak a kísértéseknek!

Ó, Te bennünk élő Létezés! Te vagy az egyedüli gyámolítóm, támaszom, menedékem és vigaszom! Te életem Élete! Te lelkem Lelke! Te Határtalan Üdvösség, Béke és Öröm! Te egyetlen homogén esszencia vagy! Add, hogy megállapodjak az Erőszakmentességben, Igazmondásban, Odaadásban és Tisztaságban! Taníts meg, hogyan legyek rendíthetetlen, odaadó tanítványod! Adj nékem Világosságot és Bölcsességet!

Ó, Mindenek felett álló Szeretet! Köszöntelek Téged! Te benne élsz a szívemben! Add meg nekem az intuíció vagy bölcsesség belső harmadik szemét! Add, hogy az Önkiteljesedés legyen a spirituális vagyonom, a szenvedélytelenség a koronám, az erényes tettek a letétem az isteni bankban, s a lemondás a szívem ékköve! Tízmilliószor is leborulok Előtted, ó, Uram, a Tiéd vagyok! Ments meg, védj meg, vezess és világosíts meg! Add, hogy tiszta, tökéletes és szabad legyek! Add, hogy a Te kegyelmed által mindenki elérje az egészséget, hosszú életet, jólétet és az Önkiteljesedést!

Sivánanda Jóga című könyvből (Szvámí Vénkatésánanda):

átma tvam giridzsa matih szahacsarah pránah saríram griham
púdzsá té visajópabhóga-racsana nidra szamádhiszthitih

szancsárah pádajóh pradaksinvidhih stótráni szarva giró
jadját karma karómi tat tadakhilam sambhó tavarádhanam

„Ez a test a Te templomod  és minden élvezet, mely rajta keresztülmegy nap mint nap a Te imádásod. Az alvás maga a szamádhi. Te vagy e templomban az élő Valóság. Amikor a lábak lépnek, a Te templomodat járják körbe, és amikor száj szóra nyílik, azért teszi, hogy Téged dicsőítsen. Ezért, ó Uram, bármit is teszek, az csak a Te imádatodra van.”

Nap fohász

“Felragyog a Nap világa, Sugarait reám szórja.
Fény mozdítja lábam, kezem, Lélek, szellem ébred bennem.
Világnak világossága Ember-erőm belém oltja,
Hogy teremtve szépet és jót, átformáljam a világot.
Szívembe rejtett erőket, szeretetet kaptam tőled,
Ki forrása vagy a fénynek, áldalak és követlek téged.”

Meditáció bevezetése Srí Szvámí Csidánandától

„Szeretett hallhatatlan Lélek, áldott gyermekei Istennek meditáljunk most az isteni valóságon.

Meditáljunk a kozmikus valóságon, mely a forrása és eredete létezésünknek.

Meditáljunk a kozmikus lelken, amely a láthatatlan támasza a jelenlegi létezésünknek, ezen a legfelsőbb, örökkévaló univerzális lényegen, amely a ti végső célotok.

Meditáljunk a legnagyobb boldogságon, amely az örökké tartó forrása minden örömnek és boldogságnak, melynek természete tiszta bölcs tudatosság, amely túl van minden létezőn amelyből ez az univerzum áll, amely hatalmas és táguló mint az éter az űrben és amelyet a végső célnak ír le minden szentirat.

Meditáljunk ezen az egy, nem kettős valóságon amely örökké állandó, tiszta, végtelen, megingathatatlan és változatlan és amely a tudatosság néma tanúja az elméd és intellektusod mögött.

Ezen a tertmészetadta valóságon, mely fényként világít lényed bensejében és amelynek jellemzője az abszolút létezés, tudatosság és üdvösség, mely a legnagyobb béke, mely az óriási csönd, amely az egyetlen és végső valóság. Maradjunk ebben a mélységes csöndben. Csillapodjunk le. Üljünk könnyedén. Vedd fel a meditációs pózt. Tartsd a hátad egyenesen. Tartsd a tested tökéletesen mozdulatlanul és stabilan.

Légy mozdulatlan és állandó. Lazítsd el a fejed tetejét. Ne legyen semmilyen feszültség vagy aggodalom. Ne vonja el figyelmed semmilyen gondolat. Legyen az elme nyugodt az agy hűvös. Érezd a hűvösséget az agy területén.

Fókuszáld az elmédet Istenre.”

Isten itt és most jelen van (Szvámí Sivánanda)

Isten itt és most van jelen.” Ezt az igazságot sok szentirat kinyilatkoztatta számunkra. Mindannyian hallottuk, hogy Isten mindenütt jelenlévő és mindent átható. Ha Ő végtelen, határok és korlátok nélküli, akkor jelen kell lennie mindenütt. Jelen kell lennie itt. Jelen kell lennie most.

Mikor leülsz meditálni elsőként ezt a kinyilatkoztatott igazságot kell felidézned. Mikor visszavonulsz a meditációs szobádba, csukd be az ajtót, gyújts füstölőt, vagy gyertyát, és kántáld az AUM mantrát. Először és legfőként el kell utasítsd az összes többi dolog jelenlétét. Semmi sem létezik. Semmi sincs. Dobd el mindennek a gondolatát. Azt kell gondolnod, akként kell cselekedned, hogy „Isten itt van. Előtte állok. Együtt vagyunk itt. Semmi más nem létezik, csak az a tény, hogy én itt vagyok, és Isten is itt van. Óh Uram, Terajtad meditálok. Fedd fel magad előttem! Add, hogy érezzem jelenlétedet! Olvassz magadba! Had’ töltekezzek be Veled! Isten itt van. Isten most van itt, és egyedül ez a tény. Nincs semmi más.

Tarts ki az Ő igazsága mellett és maradj Őbenne! Érezd, hogy csak ez az egy dolog létezik, semmi más! „Ez az egyetlen igazság. Én, és előttem az Isten sugárzóan fenséges, kegyes, és fénnyel teli, minden ízében gyönyörű, árasztja rám az együttérzést, kegyet, és fényt, beborít engem szeretetével. A lábai elé borulok, a gyermeke, a szolgálója vagyok. Ő az én mindenem.

A kapcsolódásnak ennélfogva e nagy igazság alapjain kell létrejönnie. Ezután haladhatsz tovább azzal a valós érzéssel, hogy egy megfogható kapcsolatban Hozzá tartozol.
Ő a mindenem, a legértékesebb kincsem, legnagyobb gazdagságom. Ő a támaszom, életem élete.

Minden zavaró gondolatot, mely el akar terelni az Istenre való gondolásról azonnal fel kell számolni mint mítoszt, nem létezőt, mint semmit, haszontalant, mint a képzelet töredékét. Egyáltalán ne adj neki hitelt, mivel Isten az egyetlen valós tény. Ő létezik. Ő a valóság.

Így meditációdnak azon erős tény köré kell épülnie, hogy Isten itt és most jelen van. “Nincs idő, az örökkévalóság van jelen. Nincs tér, a végtelenség van jelen. Nincs sokaság, egyedül Isten van itt, és én áldott vagyok, hogy Vele egyesülhetek.” Így emeld tudatosságodat egy másik dimenzióba, ahol semmi más nem létezik, csakis és kizárólag Isten!

Látod ennélfogva, hogy Isten mindenütt jelenlevőségének ez a metafizikai koncepciója nem pusztán annak a kérdése, hogy elhiszed-e, vagy, hogy van-e hited, hanem valós szükségszerűség a meditációban Istennel való egyesülés gyakorlatához, és ahhoz, hogy a Legfelsőbb Létező Valóságát nagyobb mértékben tudatosságodba emeld. Ezért hát nagyon fontos, hogy megerősítsd ezt az igazságot. Mikor leülsz napi meditációdra legyen elsődleges az az érzés, hogy Isten jelen van, és hogy figyelmedet Rá irányítsd, és Rá fókuszálj.

Ekkor azt fogod tapasztalni, hogy csökken azon dolgok ereje, melyek megzavarnak téged, fokozódik viszont Isten ereje, hogy megtartsa figyelmed, hogy teljesen magába fogadjon, és erősen magához húzzon. Tudatosabb leszel Istenről és kevésbé tudatos leszel bármi másról. Ennek így kellene lennie.

Ezért ajánlom neked ezt a megközelítést. Miután helyet foglaltál és füstölőt gyújtottál kezd a meditációdat annak a nagy igazságnak a megerősítésével, hogy „Isten itt és most jelen van. Had’ oldódjak fel teljesen Őbenne, és váljon középpontommá az Ő jelenléte itt, és most!” Isten áldjon meg!

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 

– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.