Paradicsomos zöldségragu tofuval

Papradicsomos zöldségragu tofuval

A jóga írásai szerint (Bhagavad Gítá, Ájurvéda) a helyes étkezésnél érdemes figyelembe venni, hogy főzzük meg az ételt, mert ezzel segítjük a testünk emésztési folyamatait és tálaljuk frissen (3 órán belül). Legyen benne zöldség (rostok), gabona (szénhidrát), hüvelyes (fehérje) és zsíradék. Ebben a zölségraguban is ügyeltünk ezekre a szempontokra. A helyes táplákozásról ide kattintva tudsz bővebben olvasni.

A TOFU JÓTÉKONY HATÁSAI

Kiváló fehérjeforrás. Rendkívül előnyös lehet a szív egészsége szempontjából, mivel magas fehérjetartalma mellett alacsony a telített zsír- és koleszterintartalma. A tofu jelentős szerepet játszhat az egészséges emésztés elősegítésében, köszönhetően enyhe természetének és könnyű emészthetőségének. Továbbá elősegítheti a bélflóra egészségét, mivel növényi eredetű fehérjeforrásként segíthet a bélben élő hasznos baktériumok fenntartásában. Szerepet játszik a rák kockázatának csökkenésével, különösen bizonyos típusú rákos megbetegedések, mint például az emlő- és prosztatarák esetében. Enyhíti a menopauza tünetetit. A tofu fogyasztása pozitív hatással lehet a menopauzális tünetek enyhítésére, köszönhetően magas isoflavon-tartalmának. Ezek a növényi ösztrogének, amelyek hasonlóak az emberi ösztrogénhez, segíthetnek csökkenteni olyan menopauzás tüneteket, mint a hőhullámok és az alvászavarok. A tofu továbbá jó kalcium és más fontos tápanyagok forrása is, amelyek segíthetnek megelőzni a menopauza során gyakori csontsűrűség csökkenését. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a menopauzális nők általános jólétéhez és egészségének megőrzéséhez.

Bővebben és az ellenjavallatokról az egészséges életmód oldalon olvashatsz.

HOZZÁVALÓK (4 főre)

  • 3 evőkanál olivaolaj (vagy növényi zsíradék)
  • 2 TV paprika
  • zöldségek: 5 répa, 2-3 cukkini, 3 szárzeller
  • fűszerek: 1 kiskanál bazsalikom, oregánó, borsikafű
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 paradicsomkonzerv
  • 1 csipet cukor
  • 1 rizstejszín
  • 1 Bio tofu (lehet füstölt vagy sima) apró kockára vágva, serpenyőben sütve, fűszerezve (köménymag, só, bors)

ELKÉSZÍTÉS

A TV paprikát apróra vágva megdinszteljük (hagyma helyett), majd hozzáadjuk a fűszereket és a feladarabolt zöldségeket. Megpároljuk őket (kb. 15-20 perc), majd hozzáadjuk a két paradicsom konzervet. Fellforraljuk, hozzáadjuk a risztejszint, megvárjuk,amíg felforr és elzárjuk.

Közben apró kockákra vágjuk a tofut, pici zsiradékon felmelegítjük a fűszereket és hozzáadjuk a tofut, megpirírjuk. Rizzsel vagy akár tésztával is tálalhatjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.