Szvámí Vénkatésánanda

Sivánanda módszere a tanítványok képzésére

“Sivánanda módszere a tanítványai képzésére a saját példa felállítása. Önmagához rendkívül szigorú, a tanítványaival rendkívül engedékeny. A saját szolgálatát és szádhanáját szigorú rendszerességgel végzi; de a tanítványainak nem tesz szemrehányást, ha azok lustálkodnak. Testének minden egyes tagja azt nyöszörgi, hogy Sivánanda milyen kíméletlen munkafelügyelő; de a tanítványai tudják, hogy Sivánanda csupa tej és méz. Meg kell tanulnunk a példájából, hogy hogyan járjunk borotvaélen, amelyet Sivánanda, saját maga által precedenst teremtve, simává és kellemessé varázsol a számunkra.

A következő fontos módszer, amelyet Siva a tanítványai képzésében alkalmaz, a határtalan biztatás és az egekig való magasztalás. Milliószorosára nagyít minden cseppnyi erényt, amely ott van a tanítványban, és hajlandó milliószor is  figyelmen kívül hagyni a hibákat, amelyek annak a jellemében és viselkedésében fellelhetők. Az egyetlen apró kis erényt szüntelenül dicsőítve a tanítványban, Sivánanda a maga isteni módszerével a tanítvány figyelmét lassacskán Isten felé irányítja. Csupán azért, hogy még több magasztalást kaphasson Sivánandától, a tanítvány törekedni kezd ennek az erénynek a fejlesztésére! Közben a hibái maguktól eltűnnek.

A harmadik módszer mind közül a legnagyszerűbb. Sivánanda úgy hódítja meg a tanítványai szívét, hogy folyamatosan elárasztja őket szeretetének a kegyével, szolgálatával, azt éreztetve külön-külön minden egyes tanítvánnyal, hogy csakis őérte él. Az ásramot mindenkinek az otthonává teszi. Mindenki azt tehet, amit csak akar. Ő képes mindenkivel azonosulni. Amikor évek elteltével, mialatt folyamatosan az odaadó szolgálatát élvezhették, a tanítványok végül „a markába kerülnek”, gyorsan felemeli őket a spiritualitás magaslataira néhány segítő szóval, melyek mindig testre szabott jótanácsok az adott tanítvány számára.

A negyedik módszer maga a csoda. Sivánanda maga teremti meg a lehetőségeket, melyek alkalmat adnak a tanítványnak, hogy egy-egy erényt fejlesszen, kibontakoztassa a benne lévő jóságot és képességeket. Minden szádhakának megengedi, hogy a saját módján közelítsen Istenhez, miközben Kegyével terelgeti őket, és megóvja a buktatóktól, könnyű előrehaladást biztosítva az úton.”

– Szvámí Vénkatésánanda (a képen)

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” 
– Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” 
– Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.