
Szabdzsi
A szabdzsi hindi nyelven főtt zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. A zöldségeknek nagyon fontos szerepe van a jó emésztés, az immunrendszer és ennek megfelelően a jó egészség szempontjából.
A komplettlás, vagy az étel teljessé tétele fontos szerepet játszik a vegetáriánus és vegán étrendben, ez azt jelenti, hogy egy étkezésen belül figyelni kell, hogy tartalmazzon zsiradékot (olajok, ghí, növényi zsír), rostot (zöldségek), széngidrátot (gabonák) és fehérjét (hüvelyesek). Az ájurvédikus (jógikus) konyha ezt szemelőtt tartja.
Ha nem eszünk külön dhált (hüvelyesekből készült levest), akkor a főételbe kell becsempészni a fehérjét. Ebben a receptben a zöldborsó fogja ezt biztosítani, de helyette akár főtt csicseriborsót, vagy szeletelt, pirított tofut is használhatunk.
HOZZÁVALÓK
bármilyen zöldség, mint pl.:
- répa
- cukkini
- zöldborsó
- növényi tejszín
- só
- bors
- őrölt rómaikömény
- ghí (vagy egyéb növényi zsiradék)
ELKÉSZÍTÉS
A zöldségeket daraboljuk, a ghín vagy olajon megpároljuk, fűszerezzük, majd a tejszínnel felöntjük, felforraljuk. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk, melyet közben elkészítünk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhináBrahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.
Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.
VÁRUNK SZERETETTEL
„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.”
– Szvámí Sivánanda„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”
– Szvámí Visnu-dévánanda
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.