Lencse dhál 2

Lencse dál 2

A lencse vitaminokban, vasban és foszforban is gazdag. Kitűnő fehérje forrás, ezért Indiában napi szinten fogyasztják más hüvelyesekkel felváltva. Nem csak egészséges, de nagyon finom is.

LENCSE JÓTÉKONY HATÁSAI

1. Vitaminokban gazdag. Hazánkban nem elterjedt, de az angol és az indiai gasztronómia alapját képezi a lencséből őrölt liszt, ami igen egészséges, hiszen sokkal több vitamint tartalmaz, mint a búza. Bővelkedik A- B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott fogyasztása.

2. Rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma. Egyre többet hallunk manapság a „jó” és a „rossz” szénhidrátok csoportjáról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

3. Magas a fehérjetartalma. A magas fehérjetartalom szintén nagyon megnyerő tulajdonság manapság, aki testépítéssel foglalkozik vagy fogyókúrázik, annak nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszi be szervezetébe a fehérjét, hiszen az adja testünk számra a legtöbb energiát. A lencse, mivel hüvelyes növény, nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét. Ha 10 dkg lencsét elfogyasztunk, azzal másfélszer annyi fehérjét viszünk be, mintha ugyanennyit ettünk volna marhahúsból.

4. Testünk támogatója. A rómaiak szerint, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója. Segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

5. Ízletes és laktató ételek készíthetőek belőle. A magyar konyha a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de vannak, akik a lencsesalátát is kedvelik és rendszeresen készítik. A lencseleves gazdag egytálétel, ami után már nem is kell második fogás. Forrás: cityfood.hu

HOZZÁVALÓK (8 ADAG) LENCSE DÁLHOZ

  • 500 g sárga vagy hagyományos lencse, vagy sárgaborsó
  • 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
  • 2 db TV papirka
  • zöldségek: 4 répa, 3 szárzeller, 2 cukkini, néhány levél spenót
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál lepkeszegmag
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál garammasala
  • só, bors
  • 2,5 dl kókusztejszín
  • kb. 5-6 dl víz
  • Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín

ELKÉSZÍTÉS

A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. A levét leszűrjük, majd friss vízzel felöntjük. A kókuszzsíron megpirítjuk a fűszereket addig, míg a mustármag elkezd pattogni. Ebben megpároljuk az aróra vágott 2 TV paprikát. Ráöntjük a lencsét a vízzel. A hagyományos lencsének kb. 40 perc a főzési ideje, ennek megfelelően a zöldségeket kb. 20 perc után adjuk hozzá, kivéve a spenót leveleket. A vörös vagy sárgalencse 20 perc alatt meg fő, ezekhez rögtön hozzáadhatjuk a zöldségeket. a spenót leveleket a lezárás előtt 5-10 perccel adjuk hozzá és végül a tejszínnel felforraljuk és lezárjuk.

Levesként is fogyaszthatjuk, de rizzsel egytál ételknek is teljes értékű.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.