
Helyes táplálkozás
A Bhagavad Gítában így mondja Srí Krisna:
„A jóság minőségében (szattva) levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad.
(Bhagavad Gítá. 17.8.)
Az ilyen tápláló étel édes, lédús, gyarapító és ízes.”
A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.
A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.
MELYEK EZEK AZ ÉTELEK?
Szattvikus – tiszta táplálékok
Táplálják és tisztítják a testet, az elmére nyugtató hatással vannak: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonák, olajos magvak, méz, nádcukor, tej és tejtermékek.
Részletesebben:
Gyümölcsök: szőlő, szilva, alma, barack, eper, málna, gránátalma, édes narancs, banán, mangó, datolya stb.
Zöldségek: tök, cukkini, paprika, paradicsom, karalábé, zeller, brokkoli, uborka, saláták, avokádó
Hüvelyesek: mungóbab, sárgalencse, lencse, sárgaborsó, zöldborsó, csicseriborsó
Gabonák: rizs, árpa, köles, rozs, hajdina, kukorica, búza, quinoa
Édesítőszerek: méz, kristályosított nádcukor, datolya, agavé
Tej és tejtermékek: a nagy gazdaságból származó és homogénezett tejek és tejtermékek már nem szattvikusak. Érdemes olyan gazdaság termékeit választani, ahol a tehenek a szabad ég alatt legelhetnek és tisztelettel, szeretettel bánnak velük. Természetesen csak az fogyasszon tej és tejtermékeket, akiknek nem okoz problémát a szervezetében.
Zöldfűszernövények: petrezselyem, koriander, tárkony, spenót, görögszéna levél, amarántlevél, sóska, oregánó, bazsalikom, rozmaring stb.
Fűszerek: szárított gyömbér (figyelem: a friss gyömbér radzsaszikus), feketebors, kurkuma, tárkony, petrezselyem, kömény stb.
Zsírok, olajaok: főzéshez első helyen a tisztított vajat, a ghí-t említenénk, majd a növényi zsírokat, de itt arra kell figyelni, hogy NE legyen hidrogénezett. A növényi olajoknál a hidegen sajtolt a legjobb, de ezek hamar megégnek, ezért inkább a sálátákhoz érdemes használni. Vannak kifejezetten főzéshez készített növényi olajak is.
Receptjeink alapanyagai a szattvikus ételek lesznek, de sok receptünknél figyeltünk a tej és glutén érzékenységre is.
MELY ÉTELEK FOGYASZTÁSÁT KERÜLJÜK?
Radzsaszikus – nyugtalanító ételek
Az elmét nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik, a testben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, ízületi gyulladás stb.).
Ilyen ételek a: hal, tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, csípős stb.), forró, vagy fagyos ételek (például fagyi).
Növények, amelyek radzsaszikus hatásúak: csípőspaprika, sárgarépa, fehérrépa, karfiol, burgonya, friss gyömbér, torma, vöröslencse, szezámmag és az ebből készült olaj, tahini stb.
Tamaszikus – tisztátalan ételek
Az elmében kifejezetten sötét gondolatokat ébresztenek, önvádaskodóvá, bizalmatlanná teszik az elmét, a testet tunyává, lustává, az idült betegség állandósul.
Ilyenek a: hús, alkohol, kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma.
Növények, amelyek tamaszikus hatásúak: minden hagymaféle, hing, padlizsán, gomba.
Az állott-romlott étel azt jelenti, hogy 3 órával az étel elkészülte után bomlani kezdenek a benne lévő alkotó elemek, ezért amint kihűlt az étel tegyük hűtőbe, de innen is 3 napon belül fogyasszuk el.
A SZATTVIKUS ÉTELEK HELYES ARÁNYA EGY ÉTKEZÉSEN BELÜL
A komplettlás, vagy az étel teljessé tétele fontos szerepet játszik a vegetáriánus és vegán étrendben, ez azt jelenti, hogy egy étkezésen belül figyelni kell, hogy tartalmazzon zsiradékot (olajok, ghí, növényi zsír), rostot (zöldségek), szénhidrátot (gabonák) és fehérjét (hüvelyesek). Az ájurvédikus (jógikus) konyha ezt szemelőtt tartja. Receptjeinknél erre is figyeltünk.
MENNYI A HELYES MENNYISÉG?
A túlevés emésztési panaszokat okozhat. Például a gázképződés, a puffadás, de a savas reflux is a túlevés következménye lehet. Így szól az ősi tanítás a mértékletes vagy helyes ételmennyiségről: „akkor egyél amikor valóban éhes vagy, naponta kétszer töltsd meg a gyomor felét étellel, egynegyedét itallal, így a gyomor másik egynegyede szabadon marad, amely az egészséges emésztéshez szükséges.” Igen ám, de mekkora a gyomrunk fele? A két öklünk együtt. Kerüljük a túl sokféle étel bevitelét egyszerre, mert az is megzavarhatja az emésztési folyamatot.
HIÁNYZIK-E VALAMI A VEGETÁRIÁNUS ÉTRENDBŐL?
Semmi sem hiányzik.
A vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenő életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot. Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12 vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje és energia bevitelével, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel. E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas-, B12-vitamin- és fehérjemennyiséghez.
Ha nem eszünk külön dált (hüvelyesekből készült levest), akkor a főételbe kell becsempészni a fehérjét, mint például zöldborsó, főtt csicseriborsó, vagy szeletelt, pirított tofu.
ÉKÁDASÍ NAPOK
…azaz jógikus böjtnapok
„Bizonyos napokon a szervezet nem kér enni. Ha böjtölsz ezeken a napokon, sok egészségügyi probléma megoldódik. Azok számára, akik nincsenek tisztában ezzel, azoknak rögzítették az ékádasí böjtnapokat.”
Az „ékádasí” tizenegyediket jelent. Az elnevezés a holdtölte és az újhold utáni 11. napra utal. Ezeken a napokon könnyebben megy a böjt, a tisztulás, gyógyulás és a spirituális gyakorlás (imádság, meditáció stb.). Akik még húsevők, azoknak a hús elhagyása a legfontosabb ezeken a napokon. A vegetáriánusoknak már az is böjtnek számít, ha ilyenkor elhagyják a gabonákat és a hüvelyeseket az ételeikből. Ha van lehetőségünk még komolyabb böjtre (csak gyümölcs- vagy zöldséglé, esetleg csak víz fogyasztása), akkor kerüljük az utazást és a világi tevékenységet amennyire lehet.
Az aktuális ékádasí napokat a google keresőbe beírva megtalálod.
NÉHÁNY JÓ TANÁCS
Hol lehet beszerezni a receptekhez a fűszereket?
A fűszereket be lehet szerezni bio boltokban, Herbária üzletekben, keleti üzletekben vagy olyan boltokban, ahol más nemzetek ételeit is árulják.
Bio élelmiszerek?
A nagy számok törvénye alapján, ha a táplálékunk legalább 60%-a bio gazdaságból származik, már nem halmozunk fel salakanyagot, mérget a szervezetben (vegyszerek). Az ilyen arányban bevitt szattvikus étel táplál és tisztít egyben.
Arra minimálisan törekedjünk, hogy legalább a gabonáink bio gazdaságból származzanak, különösen a teljes kiőrlésű lisztek.
A legjobb közömbösítő módszer
Teljesen nem tudjuk kizárni a vegyszereket az ételeinkből, de van egy nagyon hatékony módszer arra, hogy amit megeszünk teljesen tiszta legyen. Az első természetesen az, hogy a fent említett szattvikus alapanyagokat használjuk az ételek elkészítéséhez. A második, hogy úgy készítsük el, mintha a bennünk és mindenben jelenlévő Önvaló / Legfőbb Jóság örömére tennénk. Miután elkészült ajánljuk fel neki, mintha először Ő enne belőle. Ezáltal megtisztul az étel és praszádam lesz belőle, azaz Isten kegyelme. Ekkor az Isteni étel maradékát esszük, amit Ő „meghagyott” nekünk, fogyasszuk el hálával a szívünkben.
Felajánlási mantra:
„AUM Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”
„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”
Bhagavad Gítá 4/24.