Helyes táplálkozás

Helyes táplálkozás

A Bhagavad Gítában így mondja Srí Krisna:

„A jóság minőségében (szattva) levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad.
Az ilyen tápláló étel édes, lédús, gyarapító és ízes.”

(Bg. 17.8.)

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.

A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

MELYEK EZEK AZ ÉTELEK?

Szattvikus – tiszta táplálékok
Táplálják és tisztítják a testet, az elmére nyugtató hatással vannak: gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, méz, tej és tejtermékek.
Receptjeink alapanyagai ezek lesznek.

MELY ÉTELEK FOGYASZTÁSÁT KERÜLJÜK?

Radzsaszikus – nyugtalanító ételek
Az elmét nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik, a testben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, ízületi gyulladás stb.).
Ilyen ételek a: hal, tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, erős stb.), forró, vagy fagyos ételek (például fagyi).

Tamaszikus – tisztátalan ételek
Az elmében kifejezetten sötét gondolatokat ébresztenek, önvádaskodóvá, bizalmatlanná teszik az elmét, a testet tunyává, lustává, az idült betegség állandósul.
Ilyenek a: hús, alkohol, kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma

MENNYI A HELYES MENNYISÉG?

A túlevés emésztési panaszokat okozhat. Pl. a gázképződés, a puffadás, de a savas reflux is a túlevés következménye lehet. Megoldás – …azonban, ha a gyomor felét étellel, egynegyedét itallal töltöd meg, így a gyomor másik egynegyede szabadon marad, amely az egészséges emésztéshez szükséges. Figyeljünk oda arra, hogy ne együnk túl sokféle ételt egyszerre, mert az is megzavarhatja az emésztési folyamatot.

HIÁNYZIK-E VALAMI A VEGETÁRIÁNUS ÉTRENDBŐL?

Semmi sem hiányzik.
A vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenő életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot. Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12 vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje és energia bevitelével, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel. E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas-, B12-vitamin- és fehérjemennyiséghez.

ÉKÁDASÍ NAPOK

…azaz jógikus böjtnapok

Az „ékádasí” tizenegyediket jelent. Az elnevezés a holdtölte és az újhold utáni 11. napra utal. Ezeken a napokon könnyebben tudjuk gyakorolni a spirituális gyakorlatokat (imádság, meditáció stb.). Érdemes böjtöt tartani, befelé fordulni. Már az is böjtnek számít, ha ilyenkor elhagyjuk a gabonákat és a hüvelyeseket az ételeinkből. Kerüljük az utazást és a világi tevékenységet amennyire lehet. Az aktuális ékádasí napokat a google keresőbe beírva megtalálod.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS

A komplettlás, vagy az étel teljessé tétele fontos szerepet játszik a vegetáriánus és vegán étrendben, ez azt jelenti, hogy egy étkezésen belül figyelni kell, hogy tartalmazzon zsiradékot (olajok, ghí, növényi zsír), rostot (zöldségek), széngidrátot (gabonák) és fehérjét (hüvelyesek). Az ájurvédikus (jógikus) konyha ezt szemelőtt tartja. Receptjeinknél erre is figyeltünk.

Ha nem eszünk külön dhált (hüvelyesekből készült levest), akkor a főételbe kell becsempészni a fehérjét, mint például zöldborsó, főtt csicseriborsó, vagy szeletelt, pirított tofu.

Hol lehet beszerezni a receptekhez a fűszereket?

A fűszereket be lehet szerezni bio boltokban, Herbária üzletekben, keleti üzletekben vagy olyan boltokban, ahol más nemzetek ételeit is árulják.

Bio élelmiszerek?

A nagy számok törvénye alapján, ha a táplálékunk legalább 60%-a bio gazdaságból származik, már nem halmozunk fel salakanyagot, mérget a szervezetben (vegyszerek). Az ilyen arányban bevitt szattvikus étel táplál és tisztít egyben.

Arra minimálisan törekedjünk, hogy legalább a gabonáink bio gazdaságból származzanak, különösen a teljes kiőrlésű lisztek.

A legjobb közömbösítő módszer

Teljesen nem tudjuk kizárni a vegyszereket az ételeinkből, de van egy nagyon hatékony módszer arra, hogy amit megeszünk teljesen tiszta legyen. Az első természetesen az, hogy a fent említett szattvikus alapanyagokat használjuk az ételek elkészítéséhez. A második, hogy úgy készítsük el, mintha a bennünk és mindenben jelenlévő Önvaló / Legfőbb Jóság örömére tennénk. Miután elkészült ajánljuk fel neki, mintha először Ő enne belőle. Ezáltal megtisztul az étel és praszádam lesz belőle, azaz Isten kegyelme. Ekkor az Isteni étel maradékát esszük, amit Ő „meghagyott” nekünk, fogyasszuk el hálával a szívünkben.

Felajánlási mantra:

„AUM Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Jógikus recepteket ide kattintva találsz.